Toruń. Są kandydaci na radnych, a na prezydenta Piotr Wielgus

W czwartkowe przedpołudnie, w otoczeniu toruńskiej Starówki działacze Lewicy zorganizowali spotkanie z mediami i mieszkańcami, by przedstawić swoje kandydatury do wyborów samorządowych.

Konferencję prowadzili działacze Młodej Lewicy – Mateusz Orzechowski i Kinga Woźniak.

Uczestniczący w spotkaniu współprzewodniczący Kujawsko-Pomorskiej Nowej Lewicy Piotr Hemmerling, I wicewojewoda – oświadczył, iż Lewica w regionie jest gotowa do kwietniowych wyborów, zarówno programowo, jak i personalnie. Koalicyjny Komitet Wyborczy Lewica wystawił kandydatów do Sejmiku we wszystkich 6 okręgach w województwie.

Z kolei przedstawił osoby ubiegające się o mandat radnego Sejmiku w okręgu nr 4, obejmującym miasto Toruń oraz powiaty: toruński i chełmiński.

1.  Jacek Warczygłowa
2.  Stanisław Kostulski (Razem)
3.  Czesława Augustinowicz
4.  Marek Jopp
5.  Rafał Derda
6.  Maria Preis-Ostrowska
7.  Kazimiera Janiszewska

torun11   torun kong13   torun konf14

Później głos zabrała posłanka Lewicy z Torunia Joanna Scheuring-Wielgus, wiceministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, wspominając nieprzerwaną od 10 lat aktywność toruńskich działaczy, lewicowych organizacji i ruchów miejskich, by zerwać z kojarzeniem Torunia z „Rydzykowym” miastem. Bo przecież jest to miasto, z którego wywodzi się wielu znanych twórców i ludzi polskiej kultury i sztuki, którzy rozwijali swe kariery poza Toruniem (Ciechowski, Organek, Linda, Szapołowska). Jest tak nie tylko dlatego, ze mamy tu radio Maryja i TV Trwam, ale od ośmiu lat istnieje także mocny sojusz  włodarzy miasta z poczynaniami Tadeusza Rydzyka i partią PiS. Rządzą nami konserwatyści. Od 10 lat lewicy nie ma we władzach samorządowych miasta. Czas, by odejść od średniowiecznego rytu miasta i działać na rzecz przyszłości i nowoczesności. Z takim przesłaniem wchodzimy do tej kampanii samorządowej –mówiła J. Scheuring-Wielgus. Przedstawiamy kompetentne grono kandydatów na radnych i kandydata na prezydenta Torunia.

torun konf9   torun konf6   torun konf7

Kandydata KKW Lewica na prezydenta Torunia – Piotra Wielgusa przedstawiła Kinga Woźniak  z Młodej Lewicy. Jest to ekspert ds. zrównoważonego rozwoju lokalnego i ochrony środowiska, ale przede wszystkim działacz społeczny i miejski aktywista, zawodowo doradza samorządom w strategicznym planowaniu, rozwoju i kształtowaniu lepszej jakości życia, przygotowuje diagnozy spoleczno-gospodarcze, prowadzi badania jakości życia, opracowuje programy rewitalizacji w miastach i gminach, prowadzi konsultacje społeczne i rozwiązuje konflikty, założyciel i wieloletni prezes Pracowni Zrównoważonego Rozwoju – fundacji, z którą zrealizował w Toruniu wiele projektów, w tym takie, jak „Śniadanie na trawie”, „Partycypator toruński”, „Przepis na ulicę” itp. Zorganizował w Toruniu dziesiątki debat na ważne dla miasta tematy i był ich moderatorem, organizator koncertów i festiwalu Land Art – Artyści dla Ziemi, brał udział w pracach wdrażających w Toruniu budżet obywatelski i regulamin konsultacji społecznych. Współtworzył również ogólnopolski Kongres Ruchów Miejskich. Był pomysłodawcą i jednym z liderów toruńskiego ruchu miejskiego "Czas mieszkańców". Był twórcą programu dla Torunia, którego postulaty stały się standardem i z których czerpią inni.

Dziękując lewicy za zaufanie – Piotr Wielgus, kandydat na prezydenta miasta podziękował także za wsparcie swojej żonie – Joannie Scheuring-Wielgus.

torun grupa

– Dziś jest najwyższy czas na dialog, na miejską demokrację, na włączanie mieszkańców w procesy decyzyjne. Czas na wysokiej jakości usługi publiczne, na Toruń czysty, bezpieczny i zadbany. Jest czas na dobre rządzenie. Kiedy lewica zaproponowała mi start w tych wyborach na prezydenta, długo się nie zastanawiałem. Pomyślałem sobie – tak, to jest ten moment! Żeby skupić się już tylko na Toruniu, żeby całe swoje doświadczenie, wiedzę wykorzystać dla rozwoju miasta – mówił Piotr Wielgus. Dodał, że Toruń musi odzyskać twarz miasta otwartego, tolerancyjnego, różnorodnego i europejskiego, że w Toruniu potrzebne są nowoczesne osiedla z mieszkaniami na wynajem z tanim czynszem, zamiast osiedli developerskich. Na dachach bloków powinny być instalowane panele fotowoltaiczne.

Postulował, by w szpitalu miejskim powstał oddział geriatryczny z prawdziwego zdarzenia, a na każdym osiedlu przychodnia zdrowia, w każdej zaś szkole dentysta i psycholog. Trzeba zastanowić się jak wprowadzić darmową komunikację publiczną dla dzieci i młodzieży i jak przerzucić sieć tramwajową na lewy brzeg Wisły. Miastu potrzebne są tereny rekreacyjne, ścieżki rowerowe… Myśląc kompleksowo o mieście, zdeklarował, że jednak nie będzie tańczył na urodzinach Radia Maryja.

Zarysowując plan na Toruń, Piotr Wielgus przedstawił swoją drużynę 29 kandydatów na radnych, którzy powalczą o mandaty w najbliższych wyborach:

OKRĘG 1 OKRĘG 2 OKRĘG 3 OKRĘG 4
 1. Piotr Wielgus  1. Marian Frąckiewicz  1. Elżbieta Olszewska  1. Zofia Czerwińska
 2. Beata Winczyk  2. Marta Karasińska  2. Piotr Wiznerowicz  2. Przemysław Specjalski
 3. Wacław Wieczorek  3. Kamil Czeszel  3. Joanna Skibińska  3. Elżbieta Wolf
 4. Anna Zawadzka  4. Mirosława Nijaki  4. Radosław Głowacki  4. Artur Eichhorst
 5. Marek Rozpłoch  5. Szymon Hohlweg  5. Natalia Konwerska  5. Józef Ziółkowski
 6. Paulina Hohlweg  6. Marzena Hadaczek  6. Jędrzej Tomczyk  6. Dorota Gorzka
 7. Jacek Piotrowski  7. Paweł Kołacz  7. Patrycja Lewandowska  7. Maciej Roesler
 8. Dominik Stajnbart    8. Szymon Wiśniewski

Klik foto:

torun kk15   torun kk17

Piotr Wielgus zmierzyć się musi z gronem co najmniej siedmiu konkurentów do fotela prezydenta Torunia, w tym z dotychczasowym włodarzem miasta Michałem Zaleskim.

Opr. nim, 7 marca 2024 r.