Bydgoszcz. Rada Miejska i spotkanie ogólne Nowej Lewicy

W ostatnią (chyba) słoneczną jesienną sobotę członkowie i działacze bydgoskiej Nowej Lewicy wyznaczyli sobie spotkanie przy grillu w Best Inn, by podsumować półrocze działalności po wyborach samorządowych w mieście.

Najpierw obradowało gremium Zarządu Miejskiego oraz Rady Miejskiej Nowej Lewicy powiększone o udział przewodniczących 18 kół Nowej Lewicy w mieście. Posiedzenie prowadził współprzewodniczący RM Mirosław Kozłowicz. Głównym tematem obrad było odniesienie się do dokumentu programowego, przyjętego przez Nową Lewicę wraz z porozumieniem z PO w umowie o kontynuowaniu współrządzenia miastem i wystawieniu wspólnej listy kandydatów na radnych oraz poparciu wspólnego kandydata na prezydenta Bydgoszczy. Jak już wiemy, Nowa Lewica zdobyła 6 mandatów radnych i stanowi istotną część klubu radnych w Radzie Miasta.

Bydgoszcz RM1   bydgoszcz rm15 copy

Każdy kolejny punkt programu uzupełniany był informacją o zaawansowaniu jego realizacji, gdyż w obecnym gronie uczestników obrad byli m.in. wiceprzewodniczący Rady Miasta Zdzisław Tylicki, zastępcy prezydenta Bydgoszczy – Anna Mackiewicz i Mirosław Kozłowicz oraz radny Jan Szopiński.

Dla przypomnienia – tekst załącznika do Umowy Koalicyjnej z kwietnia 2024 r., zawierający zadania programowe w następujących obszarach:

1. Dofinansowania, programy, dotacje do inwestycji miejskich – wykorzystać maksymalnie tworząc możliwości realizowania:

- budowy nowych mieszkań pod wynajem z niskim czynszem,
             - dobudowy wind do budynków mieszkalnych,
             - termomodernizacji budynków będących w zasobach miasta,
             - podłączania budynków mieszkalnych do sieci ciepłowniczej,
             - wykorzystania energii słońca i wiatru,
             - zagospodarowania deszczówki na terenach nieruchomości miejskich,
             - ochrony terenów zielonych i przyrody.

bydgoszcz kozlowicz rm4   bydgoszcz rm20

1. Ochrona środowiska i opieka nad zwierzętami:
    współdziałanie w zabezpieczaniu obiektów stwarzających zagrożenie na terenach pozachemowskich,
    - współdziałanie w kierunku rekultywacji terenów skażonych,
    - powołanie strażnika praw zwierząt,
    - ochrona Rodzinnych Ogrodów Działkowych w obrębie miasta oraz wsparcie bydgoskich działkowców.
  2. Ochrona zdrowia:
    utworzenie nowej placówki ZOL lub ZPO,
    - powstanie poradni laktacyjnej,
    - rozszerzenie zadań (środków) w programie promocji zdrowia,
    - zwiększenie dofinansowania bieżącej działalności Warsztatów Terapii Zajęciowej (nie tylko poprzez granty),
    - rozwijanie programu opieki wytchnieniowej.

bydgoszcz rm23   bydgoszcz rm 22

4. Infrastruktura:
           - stworzenie programu modernizacji ulic osiedlowych – równoległego do programu budowy dróg gruntowych i na podobnych zasadach (uwzględniając stan, wiek i liczbę mieszkańców),
           - budowa lub umożliwienie budowy firmom prywatnym parkingów osiedlowych oraz nowych miejsc parkingowych na osiedlach w celu poprawy komfortu życia mieszkańców,
           - zwiększenie na osiedlach wydzielonych miejsc parkingowych dla osób niepełnosprawnych,
           - budowa lub przejęcie od spółki ENEA SA wszystkich pozostałych punktów oświetleniowych i wymiana źródeł światła na energooszczędne.

1. Edukacja i sport:
    wdrożenie programu odtwarzania urządzeń lekkoatletycznych (minimum bieżnia) przy wszystkich szkołach,
    - zwiększenie dodatku dla nauczycieli za wychowawstwo,- dokończenie termomodernizacji budynków szkolnych,
    - wykorzystanie bazy szkolnej do organizowania półkolonii, zajęć rozwijających zainteresowania i pasje uczniów (w tym artystycznych) przez podmioty zewnętrzne, - dokończenie modernizacji stadionu Polonii i innych obiektów sportowych.
  1. Polityka senioralna:
    wykorzystanie bazy MDM-ów, świetlic środowiskowych, a nawet domów kultury SM do organizowania osiedlowych centrów seniora (lub centrów integracji) w godzinach przed użytkownikami właściwymi,
    - udostępnianie urządzeń miejskich obiektów sportowych (użytkowanych przez kluby sportowe) oraz "orlików" dla zorganizowanych grup seniorów w centrach DDP i UTW lub NGO.
  1. Bydgoski Budżet Obywatelski:
    umożliwienie zgłaszania i realizacji projektów BBO na terenach SM i Wspólnot z umową/zobowiązaniem do nadzoru, bieżących remontów i publicznego dostępu przez 5 lat, - znaczące zwiększenie funduszu BB

bydgoszcz rm24   bydgoszcz rm25
  1. Program Grantowy na organizację imprez otwartych (i masowych): - działań antydyskryminacyjnych (realizacja programu na rzecz równego traktowania + pełnomocniczka PMB),
    -  projektów integrujących (wzajemnie) z cudzoziemcami – tolerancja, kultura, wiedza i porady w sprawach prawnych i życiowych,
    - imprez osiedlowych dla dzieci lub integrujących środowiska dzieci i seniorów,
    - imprez miejskich dla seniorów, np. turniejów tańca, dyscyplin rekreacyjno-sportowych, rajdów, miejskich konkurencji artystycznych, wystaw objazdowych, itp.
    - imprez "sportowych" dla dzieci z widownią (dzisiaj odbywają się raczej na poziomie kilku placówek z grantów oświatowych), dla RO, MDK, DK SM, DDP, UTW, NGO, kluby sportowe, szkoły tańca, itp.
    - rozszerzenie programu grantów ekologicznych w kierunku akcji ponadlokalnych (dla nieograniczanej grupy organizatorów) – także dla promocji niedawno przyjętych "Bydgoskich Standardów Zieleni".

2. Rady Osiedli:
    wzmacnianie roli RO (m.in. mniej wysyłania wniosków o opinię, a więcej spotkań z mieszkańcami),
    - organizowanie cyklicznych sejmików RO, gdzie przedstawiciele samorządu miejskiego i prezydenta miasta mogliby prezentować sukcesy i konsultować plany,
    - zwiększenie udziału UM w promocji wyborów do RO oraz działań RO,
    - organizowanie turniejów RO, np. z wiedzy o Bydgoszczy,
    - wprowadzenie nagrody finansowej (do BRO) w konkursie dla „Rady Osiedlowej roku" – za najbardziej efektywne działania na rzecz mieszkańców,
    - zapraszanie członków rad na uroczyste rozpoczęcie i zakończenie kadencji RO do Ratusza.

bydgoszcz rm26   bydgoszcz rm 27

Przewodniczący M. Kozłowicz  wskazał na dalszą realizację zadania dot. rozwijania budownictwa mieszkaniowego, postępuje budowa Osiedla Uniwersyteckiego w Fordonie, także z udziałem funduszy miasta, z dbałością o czystość środowiska i zwiększane obszary terenów zielonych i rekreacyjnych. Kompleksowość osiedla z jego nowoczesną infrastrukturą a także rozwijającą się Politechniką Bydgoską (z uruchamianym wydziałem lekarskim) tworzy nowy potencjał tej dzielnicy miasta. Odnotowano realizację zobowiązania zagospodarowania terenów pozachemowskich. Kontynuowany jest projekt „Bydgoszcz zielono-niebieska. Retencja i zagospodarowanie wód opadowych lub roztopowych”. Oddzielny punkt programu dotyczy rozszerzania opieki nad starszymi członkami społeczności miasta. Rozszerzają swoją ofertę  osiedlowe centra seniora. Udostępniane są seniorom zasoby osiedlowych domów kultury. Problemem jest obniżone finansowanie domów pomocy społecznej i DPS-y znajdują się w kryzysowej sytuacji.

Realizowane są zadania w zakresie edukacji i rozwijania sportu w bydgoskich szkołach, udostępniania placówek i urządzeń szkolnych do zajęć treningowych, półkolonii, zajęć dla seniorów, podjętej rozbudowy stadionu Polonii. Miasto angażuje się także w rozszerzenie opieki nad zwierzętami, choć w Bydgoszczy jest jedno z najlepszych schronisk dla zwierząt.

Mirosław Kozłowicz poinformował, że formalnie w Bydgoszczy utworzone i zarejestrowane zostało Koło Federacji Młodych Socjaldemokratów, którym kieruje Julian Błotny-Brzuska. Podziękował za dotychczasową aktywność członków FMS, np. spotkanie z bydgoskimi radnymi, przedstawicielami władz krajowych FMS, a szczególnie za inicjatywę i akcje popularyzacyjną, związaną z przeciwdziałaniem zakażeniom HIV i zwiększającą się liczbą zachorowań na AIDS. Prawdopodobnie jednak w wyniku zmian statutowych Nowej Lewicy i integracji środowisk frakcyjnych w partii, także obie młodzieżówki (Młoda Lewica związana z Wiosną) i Federacja Młodych Socjaldemokratów związana z SLD) zostaną połączone w jednej strukturze organizacyjnej.

Bydgoski budżet obywatelski stwarza szersze możliwości zaspokajania potrzeb mieszkańców i z zadowoleniem można odnotować wykonanie wielu zadań zgodnych z programem lewicy.

bydgoszcz rm28

Aktualnym obecnie tematem jest kampania wyborcza do rad osiedli w Bydgoszczy. Rada osiedla jest najniższym szczeblem samorządu terytorialnego, który zapisano w ustawie o samorządzie gminnym. Pełni ona funkcję opiniodawczej jednostki pomocniczej dla władz miasta oraz przede wszystkim, służy mieszkańcom jako organ pośredniczący pomiędzy ogółem mieszkańców osiedla i władzami miasta. Jest forum rozmowy o problemach osiedla i inicjowania takich działań integracyjnych, jak festyny rodzinne, pikniki osiedlowe, zabieganie o remonty chodników w uliczkach wewnątrz osiedli czy dbanie o stan zieleni, wreszcie aktywności w wyborze zadań do listy finansowanej z budżetu obywatelskiego. Obecnie w żadnym z osiedli nie ma rad, w niektórych działają zarządy osiedli. Powodem była m.in. sytuacja covidowa. W pierwszym etapie kampanii, do końca roku –  zaplanowano wybory w mniejszych jednostkach osiedlowych: Zimne Wody–Czersko Polskie (10 października), Glinki–Rupienica (15 października), Flisy (21 października), Piaski 5 listopada), Tatrzańskie (12 listopada), Łęgnowo–Wieś (18 listopada) i Smukała–Opławiec–Janowo (28 listopada). Po pierwszym odbytym zebraniu  można być zadowolonym z przebiegu i frekwencji, natomiast zaobserwowano zjawisko spadku zainteresowania udziałem w pracach samorządów osiedlowych. Nawet jeśli po wyborach zaangażowali się młodzi ludzie, to w toku kadencji aktywność ich spada. O zagadnieniach tych mówiła na posiedzeniu Anna Mackiewicz, zachęcając obecnych i pośrednio członków kół Nowej Lewicy do udziału w wyznaczonych wyborach do rad osiedli. Biorąc pod uwagę kłopoty z osiągnięciem frekwencji na zebraniach wyborczych, Rada Miasta postanowiła skorzystać z procedury umożliwiającej po drugim nie udanym zebraniu, zorganizować referendum osiedlowe, w którym mieszkańcy wypowiedzą się czy chcą powołania Rady Osiedla. Szczegóły kampanii wyborczej znaleźć można na stronie www.bydgoszcz.pl/radyosiedla.

W wyniku analizy wykonania, a raczej zaawansowania prac zawartych w programie samorządowym lewicy, Mirosław Kozłowicz zwrócił się do obecnych przewodniczących kół Nowej Lewicy, by na zebraniach przyjrzeli się programowi pod kątem wykonania zadań w ocenie członków kół, tak by organizacja Nowej Lewicy w mieście mogła w pełni rozliczyć się przed mieszkańcami z podjętych zobowiązań na trwającą kadencję.

Rada Miejska przyjęła wniosek Zbigniewa Welenca, by ustanowić funkcje rzecznika prasowego RM. Większością głosów (przy 2 wstrzymujących się) podjęto uchwałę o powierzeniu tej funkcji Waldemarowi Lipińskiemu, długoletniemu działaczowi bydgoskiej lewicy.

bydgoszcz rm30

Sekretarz miejski Grzegorz Głowacki omówił inicjatywę powołania klubu dyskusyjnego, który byłby forum do odniesienia się aktywu bydgoskiego do spraw lewicy i w ogóle polityki nie tylko w mieście, ale i kraju.

Po przerwie, nastąpiło spotkanie w szerszym gronie z udziałem działaczy, sympatyków, organizacji współpracujących. Prowadził je Mirosław Kozłowicz.

Przekazał zebranym treść obrad Rady Miejskiej, w tym ocenę zawansowania realizacji programu wyborczego Nowej Lewicy w mieście. Przedstawił nowo wybranego sekretarza miejskiego Nowej Lewicy Grzegorza Głowackiego. Z kolei w swoich indywidualnych wystąpieniach przedstawili się wybrani w kwietniowych wyborach radni Rady Miasta Bydgoszczy – Izabela Nowicka (okręg wyborczy nr 2), Kazimierz Drozd (okręg nr 3), Jan Szopiński (okręg nr 2) i Zdzisław Tylicki (okręg nr 4).

Anna Mackiewicz (zastępczyni prezydenta Bydgoszczy) tym razem wystąpiła w roli wiceprzewodniczącej Rady Krajowej Nowej Lewicy i poinformowała zebranych o wyniku obrad ostatniej Rady Krajowej, która odbyła się 5 października br.

Rada Krajowa postanowiła zwołać Nadzwyczajny Kongres w maju przyszłego roku i rozpocząć przygotowania do zmiany struktur partii, polegającej głównie na likwidacji tymczasowych frakcji Wiosna i SLD i utworzenie jednolitej partii lewicy. Zmiany te wiążą się ze zmianami zapisów w Statucie Nowej Lewicy. Do Komisji Statutowej wybrany został Jacek Warczygłowa – współprzewodniczący Kujawsko-Pomorskiej Rady Wojewódzkiej Nowej Lewicy, a Anna Mackiewicz nadal pracować będzie w Komisji Programowej partii.

W przyszłym roku czeka więc partię w województwie wybór 12 delegatów na Kongres Nadzwyczajny oraz żmudna praca wyborcza nowych struktur terenowych i przygotowanie do Kongresu Wyborczego, który zaplanowany jest na grudzień 2025 r. Rada Krajowa zdecydowała także, że Nowa Lewica wystawi swojego kandydata/kandydatkę do wyborów Prezydenta RP.

Spotkania ogólne bydgoskiej lewicy służą integracji środowiska lewicowego i są organizowane przy dużej frekwencji 2–3 razy w roku. Następne zapowiedziano na okres świąteczno-noworoczny.

Obejrzyj filmik–rolkę ze spotkania TUTAJ

Fot. Monika Pociot

Więcej zdjęć z albumu Moniki Pociot TUTAJ

Opr. nim, 13 października 2024 r.