Toruń. Petycja o sprawiedliwe zasady w poprawkowej maturze

Niedawna zapowiedź wspólnych inicjatyw toruńskiej Nowej Lewicy z organizacjami młodzieżowymi nie pozostała bez echa. Właśnie dzisiaj działacze ugrupowań lewicy wystąpili razem na konferencji prasowej, wstawiając się za młodymi ludźmi, poprawiającymi niezdany w ubiegłym roku przedmiot na maturze.

Na spotkanie z dziennikarzami regionalnych mediów przybyli – posłanka lewicy Joanna Scheuring-Wielgus, współprzewodniczący Kujawsko–Pomorskiej Rady Wojewódzkiej Jacek Warczygłowa, współprzewodnicząca RM Kazimiera Janiszewska, sekretarz miejski NL Domninik Cyryl Stajnbart oraz grupa aktywistów z Federacji Młodych Socjaldemokratów z Ziemowitem Dziopą przewodniczącym FMS Kujawsko-Pomorskie.

Według zasad ubiegłorocznej matury, nie wymagano zaliczania egzaminów ustnych z języka polskiego i obcego (było to podyktowane obostrzeniami pandemii). Osoby, które wówczas w toku zdawania maturalnych przedmiotów nie zaliczyły jednego z nich, mogły zdawać egzamin poprawkowy w roku bieżącym. Zaskoczeniem jest wymóg MEiN zdawania także egzaminów ustnych z języków. Jest to zmiana zasad gry w jej trakcie.

torun konf fms6   torun konf fms3

Młodzi aktywiści FMS wystosowali petycję do Ministerstwa Edukacji i Nauki oraz ministra Jarosława Czarnka, by odstąpił od tego wymogu, a ubiegłoroczni maturzyści, poprawiali egzamin na ubiegłorocznych warunkach.

Propozycję poparli uczestniczący w konferencji prasowej działacze Nowej Lewicy.

Petycję FMS, zamieszczoną na stronie Petycjeonline.com można podpisywać i rozpowszechniać.

Oto jej treść:

„Panie Ministrze,

Jesteśmy bardzo zaniepokojeni sytuacją związaną z  egzaminem maturalnym dla osób poprawiających go w 2023 roku.

Dlatego, zwracamy się do Pana z apelem o to, aby maturzystów, którzy nie zdali egzaminu maturalnego z jednego przedmiotu obowiązkowego w latach ubiegłych i w tym roku chcą go poprawić zwolnić z obowiązkowego od tego roku egzaminu ustanego z języka polskiego i obcego.

torun konf fms5   torunkonf fms

Podkreślamy, matury ustne – pomimo kilkuletniego obowiązywania - nadal nie są brane pod uwagę w rekrutacjach na większość kierunków prowadzonych na polskich uczelniach wyższych. Poprawa egzaminu maturalnego na innych zasadach niż „pierwotny egzamin” budzi wśród młodych ludzi poczucie niesprawiedliwości i wywołuje dodatkowy, niepotrzebny stres, który jest spowodowany koniecznością podejścia do egzaminu, do którego nie było się przygotowywanym.

Przykład: uczeń nie zdał w roku 2022 egzaminu maturalnego z matematyki, kiedy nie przeprowadzano  egzaminów ustnych ze względu na pandemię COVID-19. Obecnie będzie przystępował ponownie do egzaminu z matematyki (niezaliczona), a dodatkowo musi przystąpić do egzaminów ustnych (j. polski i język obcy nowożytny), do których w ogóle nie podchodził.

Panie Ministrze, nie chcemy, aby uczniowie szli na łatwiznę. My chcemy, żeby mieli szansę zdać egzamin dojrzałości. Tak się stanie, jeżeli będą oni mogli zdać na takich samych zasadach jak przy pierwszym podejściu. Dlatego proponujemy inne rozwiązanie. Skoro chce Pan przeprowadzenia ustnej części egzaminów w roku bieżącym dla wszystkich uczniów, to proponujemy, aby dla uczniów poprawiających jeden przedmiot, próg zdawalności był zniesiony i wynosił 0%, tak jak w przypadku przedmiotów na poziomie rozszerzonym.

W imieniu wszystkich zgłaszających się do nas uczniów bardzo Pana prosimy o zrozumienie tej trudnej sytuacji i przychylenie się do naszej prośby. Liczymy na to, że tak się stanie.”.

Opr. nim, 23 marca 2023 r.