OGÓLNOPOLSKIE SPOTKANIE POKOLEŃ W MIĘDZNIE MUROWANEJ

SERCE  MAM  PO  LEWEJ! - HASŁO WYBORCZE LEWICY!

image000000010 copy

Naszym  miejscem  na  ziemi  jest  to  miejsce  i czas …

….Przez  niejedną   przeszłaś  już  zamieć,

Dróg  szukając   , co  jasne  i  proste…

Bądź  nam  domem, drzwi  otwórz  szeroko …

…Los  człowieka  przegląda  się  w  Tobie i  nadzieją  nam  jesteś  i  troską,

Gdzie  się myśli  łączą i  dłonie

Zawsze z  nami  tam jesteś  Polsko.

(muzyka:  Wojciech  Trzciński, słowa:  Janusz  Kondratowicz)

To  fragmenty  hymnu, który  odśpiewaliśmy  na rozpoczęcie   wczorajszego     spotkania    Stowarzyszenia "POKOLENIA"  w  Midznie  Murowanej  koło  Opoczna,  gmina  Żarnów  woj.  Łódzkie.

Organizatorem  ogólnopolskiego spotkania był Kazimierz  Bugaj, Przewodniczący Opoczyńskich POKOLEŃ.

W  uroczystym spotkaniu  Stowarzyszenia  "POKOLENIA"  wzięli  udział  członkowie  z  całej  Polski, w  tym  liczna grupa z  Radomia, a  wśród  nich nasi  kandydaci  na  posłów z okręgu  numer  17:  Waldemar  Kaczmarski  i  Jolanta Luty. Był  też  z  nami  Mirosław  Ciura  Przewodniczący oddziału  radomskiego   Stowarzyszenia  "POKOLENIA", Wiceprzewodniczący Zarządu  Mazowieckiego  i  członek  Rady Krajowej  Stowarzyszenia "POKOLENIA", a  także    Zdzisław  Gosk - Wiceprzewodniczący Zarządu Mazowieckiego Stowarzyszenia "POKOLENIA" .

Z  wielką  radością   działacze  spotkali  się  po  latach   z  Krzysztofem Janikiem, byłym  działaczem  młodzieżowym i  były  ministrem  w  rządzie  SLD, a  także  z  Jerzym Jaskiernią, również  byłym  działaczem oraz  byłym  ministrem  w  rządzie  SLD, kandydatem Nowej Lewicy    na posła z Kielc. Był  także  obecny ambasador    Wiesław Osuchowski.

Wracając  z  obrad   w  Łodzi , gdzie  odbywała  się  Konwencja programowa   Lewicy  pod  hasłem  SERCE  MAM PO  LEWEJ!   swoją  obecnością  zaszczycił  nas  Włodzimierz  Czarzasty, który  zapoznał  zgromadzonych z   ustaleniami  dopiero  co  zakończonej  Konwencji.  Tak  więc  mieliśmy  świeże  informacje    z pierwszej  ręki.

20230902 163429 copy20230902 163440 copy

Odwiedziła  nas  także    posłanka  Lewicy  Anita Sowińska, która  jest  posłanką  z  okręgu, w którym odbywało  się  nasze  spotkanie. Podobnie  jak  Włodzimierz  Czarzasty  przybyła  wprost  z Konwencji   z Łodzi.

Rozmowom  we  wspaniałej , przyjacielskiej  atmosferze  nie  było  końca. Wspaniałe  jedzenie,  muzyka  na żywo  w  wykonaniu  popularnych   artystów, tańce. Dobrze  spotkać  się  w  gronie, w którym  działaliśmy  i  pracowaliśmy  na  rzecz  Polski,   na  co dzień  w  czasach  dawniejszych. Niektórzy  spotkali  się  pierwszy  raz  po  40  latach, a  inni  utrzymują  ze  sobą  kontakt  do  dzisiaj.

Jak  usłyszeliśmy  na  spotkaniu  były  3  pokolenia  działaczy. Oby  więcej  takich  spotkań, bo  łączy  nas  Polska, miłość  do  Ojczyzny   i wspólna  przeszłość ,  a   czas  jest  nieubłagany.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z wczorajszego Spotkania Pokole w GALERII  Lewicy→TUTAJ!

[Opr.JL,MC,AL]

Radom, dnia 03 września 2023r.